MENU

CONTACT

LOCATIE

Home

 

Leveren

Advies

Links

Nieuwstraat 28

1671 BD Medemblik

0227 - 608 046

Maandag  t/m vrijdag 10 - 18 uur

Zat 10 - 17 uur

 info@furry-friends.nl

 

 
Website door: Hademax - Barendrecht

 

 

Advies

Aanschaf van een hond

Niets is leuker om een hond in je familie te hebben, maar een hond is wel voor zijn hele leven.

 

Wat zijn de kosten die naast het eten zoal erbij komen.  Denk hierbij aan dierenarts kosten en eventueel vachtverzorging.

 

Wat ook vaak wordt vergeten is,  hebben we eventueel oppas als men met vakantie gaat. Hierdoor worden vele honden en katten gewoon op straat gedumpt tijdens de vakantieperiode met als gevolg overvolle asiels en trieste dieren.

 

Bekijk welk ras er bij je past en wat zijn de behoeftes van dat ras. Heb je er genoeg ruimte en tijd voor en of je een pup of een herplaatser wil.

 

Indien je voor een pup kiest, zorg ervoor dat die bij een erkende fokker wordt geboren.  Zij letten heel erg op de gezondheid en welzijn van de ouders en uiteraard de pups. Bij de Raad van Beheer aangesloten fokkers hebben vaak ook gezondheidsverklaringen zoals HD-, ED- en ogentest van de ouders.

 

https://www.raadvanbeheer.nl/#

 

Pups van een broodfokker zijn vaak niet gezond. Er wordt namelijk helemaal niet gekeken naar ras gerelateerde ziektes of afwijkingen. Een erkende fokker zal met een hond die een afwijking heeft niet fokken. De moederhond bij een broodfokker krijgt totaal geen tijd om te herstellen na een nest want ze moet meteen weer gedekt worden. De honden leven vaak ook niet eens in een huissituatie maar in kleine hokken in een stal of berging. Een pup van een broodfokker is vaak wel goedkoper maar dat komt dan ook omdat er geen kosten gemaakt worden door de broodfokker zoals check-ups door een dierenarts en geen voor onderzoeken van de ouders. Helaas zijn er nog veel dierenartsen die namelijk alleen naar hun inkomsten kijken en dan uit financieel gewin een gezondheidsverklaring geven zonder het dier goed onderzocht te hebben. Veel pups van een broodfokker worden ook niet ouder als een jaar of 2. Sommige halen het eerste jaar niet eens.

 

Dan is er nog de opvoeding

 

Een pup moet opgevoed worden. Het beste wat ik kan aanraden is een hondenschool te zoeken en op cursus te gaan. Je leert daar hoe je het je hond moet leren, de hond gaat namelijk niet naar de school, het baasje gaat . Buiten dat het leuk is met je pup bezig te zijn is het leerzaam voor zowel hond als baas. Zoek een hondenschool die bij je past en bij je hond past. Er zijn vele hondenscholen die alleen “positief” willen werken maar dat gaat niet bij elk ras. Een voorbeeld uit mijn eigen ervaring. Wij hebben een kruising basset/dalmatiër, dat zijn over het algemeen redelijk eigenwijze honden (zachtjes uitgedrukt ) . Onze Rachel had snel door wat af ( liggen) was maar soms had ze zoiets van “doe het zelf maar”. Bij de positieve cursus mocht ik niet zeggen NEE AF tegen haar want nee was negatief. Kortom, de lol voor mij eraf en voor haar ook. Ik ben daarna naar een andere hondenschool gegaan waar ik ook mocht corrigeren ( je leert dan hoe je dat moet doen) en natuurlijk belonen want dat is wel heel belangrijk. Het gevolg Rachel kreeg er weer zin in en vond het heerlijk om met mij bezig te zijn. Ze was bij de examens vaak bij de beste 5 en dat voor zo’n eigenwijze combinatie.